OPSKRIFTER PÅ
PANDEKAGER
SÅDAN LAVER DU
Hjemmelavede pandekager
Det er ikke kun Rasmus Klump der elsker dem! Duften af pandekager kan få de fleste til at skynde sig til bordet. Nybagte og stadige lune – mums det er lækkert! De er super populærer til dessert og en god brunch, men de egner sig faktisk til alle dagens måltider (og mellemmåltider) og pandekagedejen kan varieres, så den kan bruges i både det søde og det salte køkken.
Hos Sweetstreet serverer vi søde økologiske pandekager som vi bager på stedet, med masser af kærlighed og et lækkert udvalg af hjemmelavet toppings og lutter gode sager. F.eks. nutella, skumfiduser, friske jordbær, hjemmelavet saltet karamel, hjemmelavet oreo creme, Cointreau, frisk lime & sukker m.m.
Hvordan laver man pandekager ?
Ud over de søde kan der også laves sunde pandekager eller helt veganske uden æg og mælk eller glutenfri, laktosefri og uden sukker. Der kan tilsættes grøntsager og urter i dejen eller de kan rulles med noget lækkert fyld i.
Herunder har vi samlet nogle af vores favorit pandekage opskrifter, som du nemt kan lave i dit eget køkken.
Længere ned på siden kan du også læse mere om det udstyr du skal bruge for at lave de bedste pandekager – f.eks en pandekagepande
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om pandekager
Hvorfor skal pandekagedejen hvile?
Hvis du laver dejen med mel, æg og mælk og sætter den på køl med det samme, så kan du gemme den i op til 2 døgn. Det kan være en god hjælp hvis du har en travl dag.
Kan man fryse pandekager?
Ja, du kan fryse både rester af pandekagedej og færdigbagte pandekager.
- Når du har bagt pandekagerne skal du først afkøle dem, inden du fryser dem. Læg dem derefter i et enkelt lag på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Sæt bagepladen i fryseren og lad pandekagerne fryse helt til. Det tager højst en time. Dette trin sikrer, at de ikke klumper sig sammen i fryseren og du kan nøjes med at tage dem du skal bruge.
- Læg derefter de frosne pandekager oven på hinanden og sørg for at lægge bagepapir mellem hver pandekage.
- Læg de stablede pandekager i en frysepose eller lufttæt beholder.
Pandekagerne holder sig nemt i fryseren i omkring en måned eller to. Når det er sagt, så smager de bedst, hvis de spises inden for en uge.
Er det sundt at spise pandekager?
Hvad er forskellen på crepes og pandekager?
Crepes er en fransk pandekage, med en mere kompliceret fremgangsmåde end den almindelige pandekage. En crepes er en helt tynd og glat udgave af den danske. Den foldes sammen til en trekant og serveres med en appelsinsauce og flamberes med Gran Marnier. Denne franske nationaldessert bliver kaldt Crepes Suzette – du kan læse mere om hvordan en teenager “kom til” at opfinde den i bloggen.
Hvilken pande er bedst til pandekager?
Et godt forslag til en pande du kan lave pandekager og meget andet godt på er en støbejernspande. De er meget holdbare og sikrer en jævn fordeling af varmen på hele overfladen – du kan læse mere om udstyr til pandkager længere nede på siden
Kan pandekager varmes op igen?
Ja, det kan de. Man kan sagtens lave en stor portion og nedfryse, så er der til de travle dage. Der er flere måder du kan genopvarme dem på.
Mikroovn:
Der er stor forskel på mikroovne, så kig i vejledningen. Men ellers er vores anbefaling at en hurtig opvarming, skal gøres forsigtig for ikke at ødelægge konsistensen.
- læg pandekagerne på et mikroovnssikkert fad mellem to ark køkkenrulle. Genopvarm kun 1 til 4 pandekager ad gangen for at sikre, at de genopvarmes jævnt.
- Skal du kun opvarme en pandekage, så sæt den på høj indstilling i cirka 15 til 20 sekunder. Hvis du opvarmer mere end én pandekage, så opvarm dem i knap 45 sekunder.
I ovn:
Sådan genopvarmer du pandekager i ovnen
- Forvarm din ovn til 180º
- Læg pandekagerne på et bagepapir på en bageplade. Sørg for, at du ikke stabler pandekagerne oven på hinanden, men læg dem i et enkelt lag, såvidt muligt uden de rører hinanden. Dæk bagepladen tæt til med alufolie og sæt den i ovnen.
- Afhængigt af din ovn, så genopvarm pandekagerne i cirka 5 til 10 minutter.
- Inden pandekagerne tages ud af ovnen, så tjek at de er blevet gennemvarmet og ikke er kolde i midten.
På stegepande:
Hvis du vil have dine frosne pandekager til at få den lækre sprøde kant og den luftige bløde midte, så genopvarm dem i en stegepande.
Sådan varmer du pandekager i en stegepande:
- Varm en stor stegepande op ved lavt blus (hvis der er for høj temperatur brænder de på) og fordel lidt smør eller vegetabilsk olie på hele panden, så pandekagerne ikke bliver tørre
- Læg de frosne pandekager på panden og vend dem hvert halve minut, så de kan varme jævnt. Fortsæt med at opvarme dem, indtil de er varmet helt igennem
Pandekagepander og andet udstyr
Det skal du bruge
Pandekagepande
Der findes mange typer af pander som kan bruges til opgaven. Alt afhænger af hvilket type af komfur du har eller om du skal lave pandekager over bål.
Der findes deciderede pander til formålet som hedder pandekagepander. De er meget holdbare og er oftes lavet i støbejern hvor varmen fordeler sig godt på hele overfladen. Men har man ikke lige sådan en kan man også anvende en pande med skrå sider, de det er svært at få en palet ned under pandekagen hvis panden har lige sider.
Pandekager over bål
Hvis du vil lave pandekager over bål, er det smart med en pande der har et langt håndtag med træskaft, så du ikke brænder dig. Det er en super hyggeligt at lave mad på bål og noget der kan samle de fleste både store og små. Her kan du bruge de fleste af vores pandekageopskrifter, men de klassiske er de nemmeste – du kan se opskriften her
Blender, stavblender eller piskeris
Men kan man ikke piske i hånden med et almindeligt piskeris? Joo, men livet er en del nemmere med et elektrisk et af slagsen og dejen bliver bedre samlet.
Om det skal være den helt store maskine du hiver frem, blenderen eller det elektriske piskeris er op til dig. Men der skal ikke piskes i mere end et par minutter, så det behøver ikke at være en kæmpe maskine med mindre du har gang i en meget stor portion pandekagedej.
Andet udstyr
Det er også godt at have en sigte, en skål, et målebæger, en vægt og en ske som passer i størrelsen til at hælde dejen op på panden. Og så en god palet til at vende pandekagen med, gerne i træ.